Home Različiti stilovi i dizajn DOBRA RASVJETA MOŽE UČINITI ČUDA U INTERIJERU! KAKO IZABRATI ONU NAJBOLJU?

DOBRA RASVJETA MOŽE UČINITI ČUDA U INTERIJERU! KAKO IZABRATI ONU NAJBOLJU?

by blog.zondo.hr

Rasvjeta uvelike utječe na udobost stanovanja. Najbolje je imati dovoljno prirodnog svjetla, ali umjetno svjetlo je naravno nužno. Umjetno i prirodno svjetlo trebaju se međusobno nadopunjavati. Svaka prostorija treba drugačiju rasvjetu, a mi vam donosimo savjete kako izabrati ono najbolje za dnevni boravak, kuhinju ili spavaću sobu.

Osnova je dobra stropna rasvjeta

Svaka prostorija treba imati stropno svjetlo koje ujedno treba biti i glavna rasvjeta. To ne znači da mora biti jaka i intenzivna. Prikladnije je imati mekše svjetlo koje će se raspršiti po prostoriji i dobro ju osvijetliti. Stropna rasvjeta ne bi trebala biti jedini izvor svjetlosti u prostoriji. Svakako iskoristite stolne i podne svjetiljke, spot rasvjetu i sl. Kod izbora biste trebali uzeti u obzir dizajn, ali i to hoće li prostorija biti osvijetljena štednim žaruljama, halogenom, klasičnom žaruljom ili LED žaruljom.

Rasvjeta za dnevni boravak

Kao što je već spomenuto, stropna rasvjeta je osnova, a ona može biti nenapadna ili ekstravagantna. Ovisi o vašem ukusu, ali i visini stropa. Ako imate visoki strop, možete si priuštiti dizajnerski luster koji će biti centar prostorije. Stropna rasvjeta u dnevnom boravku mora biti dopunjena i drugom rasvjetom. Dnevni boravak treba služiti svim članovima kućanstva, i stoga mora pružati prikladne uvjete za čitanje, gledanje televizije ili odmaranje uz šalicu čaja.

Ako rado čitate ili samo prelistavate časopise, sigurno morate imati svjetiljku za čitanje. Podnu svjetiljku možete podesiti onako kako vama odgovara. Svjetlost se ne bi trebala previše raspršiti po prostoriji kako ne bi ometala druge članove kućanstva. Istovremeno, svjetlost ne bi trebala biti prejaka kako vas ne bi boljele oči.

Kada gledate televiziju, ona ne bi smjela biti jedini izvor svjetlosti u prostoriji. Kontrast između svjetla televizije i tamne prostorije nikako nije dobar za vaš vid. Zato je bolje ostaviti upaljenu stolnu svjetiljku s ugodnim mekim svjetlom. Dobro rješenje su i svjetiljke s podesivim intenzitetom osvjetljenja. Moderne su i LED trake na policama ili u vitrinama koje nježno osvjetljavaju prostoriju.

Rasvjeta za spavaću sobu

Kako spavaća soba ne služi samo za počinak, ni tu nije dovoljan samo jedan izvor svjetlosti. Ako želite imati stropno svjetlo u središtu spavaće sobe, ono bi trebalo osvjetljavati cijelu prostoriju, a nikako ga nije dobro postavljati iznad kreveta. U spavaćoj sobi ne morate nužno imati takav tip rasvjete, već možete posegnuti za zidnom rasvjetom. Uz krevet se obično postavlja noćni stolić sa svjetiljkom. Kada ugasite glavno svjetlo, ostavite upaljenu noćnu svjetiljku koju možete ugasiti kada se udobno smjestite u krevet.

Ako u krevetu rado čitate, preporučujemo imati malu podesivu svjetiljku. Trebala bi imati neprozirno sjenilo sa žaruljom kako biste mogli usmjeriti svjetlo i ne smetati partneru pored vas. Ako vam noćna svjetiljka služi samo za pronalazak puta do kreveta, dovoljna vam je stolna svjetiljka manje jačine i sjenilo koje raspršuje svjetlo po cijeloj prostoriji. Imate li u spavaćoj sobi i garderobu? Tada odaberite jaču žarulju ili LED bijelo svjetlo.

Rasvjeta za kuhinju

U kuhinji naglasak treba biti na rasvjeti radne ploče. Osim centralne rasvjete, trebali biste koristiti LED spot rasvjetu ili žarulje iznad radne ploče, odnosno iznad svih radnih površina. Ako vam je stalo do opremanja kuhinje, sigurno ćete cijeniti i rasvjetu unutar ormarića koja će vam olakšati traženje namirnica ili kuhinjskih aparata. Kuhinja je često spojena s blagovaonicom, a iznad blagovaonskog stola se mora nalaziti luster. Svjetlo bi trebalo biti dosta intenzivno kako biste vidjeli što jedete, a opet ne previše jako kako vam ne bi išlo u oči.

Odabirete li svjetlo za interijer prema dizajnu ili vam je najbitnija praktičnost i funkcionalnost?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like