Home Ideje za vrtDekoracije i dodatci za dom :) ODABERITE PRIKLADNU RASVJETU ZA DNEVNI BORAVAK

Dnevni boravak je zajednička prostorija koja se koristi za različite aktivnosti. Druženje s prijateljima, gledanje televizije ili čitanje – a za svaku od tih aktivnosti trebamo različito osvjetljenje.

Glavna rasvjeta

Za dnevni boravak je prikladno meko i toplo bijelo svjetlo te u skladu s time trebate odabrati i prikladnu žarulju. Kako će svjetlo osvjetljivati prostoriju ovisi o vrsti svjetla. Glavna rasvjeta treba biti iznad stolića za kavu koji zajedno s kaučom čini centar prostorije. Rasvjeta ne mora nužno biti luster ili stropno svjetlo. Glavna rasvjeta može biti i podna svjetiljka koja dovoljno dobro osvjetljava prostoriju.

Bilo da se radi o stropnim ili podnim svjetiljkama, rasvjeta treba osvijetliti cijelu prostoriju. Lusteri se danas rijetko viđaju u kućanstvima, ali takav upečatljiv dodatak može vašem dnevnom boravku dati jedinstveni stil. Središnju rasvjetu treba kombinirati s različitim vrstama svjetiljki. Kada govorimo o intenzitetu rasvjete, za dnevni boravak se preporučuje barem 250 luksa. Sve ipak ovisi o veličini sobe, smještaju prozora i razmještaju namještaja.

Dodatna svjetla

Svjetla su vrlo važna za dnevni boravak jer doprinose ugodnoj atmosferi, ali i funkcionalnosti. Ako rado čitate u fotelji, obavezno morate imati svjetiljku za čitanje. Intenzitet i kut osvjetljenja su vrlo važni kako ne biste pokvarili vid. Svjetiljka koju ćete koristiti dok čitate ili pišete bi trebala imati 750 luksa i trebala bi biti podesiva.

Za čitanje se može iskoristiti podna svjetiljka ili svjetiljke s kukicama koje se mogu pričvrstiti za prozorsku dasku, policu i slično. Imate u dnevnom boravku umjetničko djelo koje želite istaknuti? Zahvaljujući spot rasvjeti vašim će gostima sigurno zapeti za oko. Danas na tržištu možete naći široku ponudu spot rasvjete različitih dizajna i boja. Tako možete izabrati svjetlo koje će se uklopiti u stil vašeg dnevnog boravka.

Stvorite ugodnu atmosferu

Za gledanje televizije ili odmor ne trebate intenzivno svjetlo, niti trebate koristiti glavnu rasvjetu. Zato su tu dekorativne svjetiljke koje emitiraju nježno svjetlo. U većini slučajeva radi se više o dekoraciji nego o svjetlu. LED svjetla danas imaju praktičnu funkciju zatamnjivanja te možete podesiti intenzitet osvjetljenja koji vam u određenom trenutku odgovara. Zanimljiv dodatak za stvaranje ugodne atmosfere je i rasvjeta koja mijenja boju. Koriste se LED trake oko televizora, unutrašnje osvjetljenje polica vitrina i slično.

Kakvu vi rasvjetu imate u dnevnom boravku? Krasi li ga luster ili nenapadno stropno svjetlo?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like