Home Inspiracije za spavaću sobu KAKO ODABRATI KREVET ZA STARIJE OSOBE

KAKO ODABRATI KREVET ZA STARIJE OSOBE

by blog.zondo.hr
Bračni krevet 180 cm Ella B (mat tamnosiva) (s podnicom i madracem Ivana Deluxe

Ukoliko tražite odgovarajući krevet za svoje roditelje ili bake i djedove, imajte na umu da on mora zadovoljiti određene kriterije. Visina kreveta je posebno važna, jer je osobama starije životne dobi malo teže ležati i ustajati iz kreveta. Pa kako odabrati idealan krevet za starije osobe?

Bračni krevet Malka 180 cm idealan za starije osobe
Bračni krevet 180 cm Malka 1 (s pjenastim madracima)




1.1. Koju visini treba da ima krevet za starije osobe

1.2. Kako odabrati odgovarajući madrac?

1.3. Tvrd ili mekan madrac?

1.4. Što je s podnicom?

1.1. Koju visini treba da ima krevet za starije osobe

Sigurno ste pogodili da bi kreveti za starije osobe trebali biti viši od običnih kreveta. Udobna visina kreveta treba biti takva da vrh madraca seže negdje između koljena i stražnjice, ovisno o visini figure, govorimo o visini kreveta od 55-65 cm. Ali gdje točno?

Ako gornji rub madraca seže malo ispod stražnjice, možete udobno sjesti na krevet i leći. Time štedite zglobove kuka pri ležanju i ustajanju. Ipak, prilikom ustajanja iz kreveta morat ćete se malo sagnuti jer u tom slučaju noge “vise” iz kreveta.

Odaberete li gornji rub madraca niže, odnosno tako da prilikom sjedenja na krevetu noge cijelom površinom dodiruju tlo, a koljena su pod pravim kutom, bit će ugodno ustati iz kreveta , ali malo manje udoban za sjedenje na njemu.

Isprobajte to kod kuće na svom krevetu, na primjer tako da podignete krevet s nekoliko jastuka. Rado ćemo za Vas modelirati kombinaciju kreveta i madraca prema Vašim zahtjevima.

Bračni krevet 160 cm Dorippa (S podnicom i prostorom za odlaganje)




Preporučljivo je odabrati krevete veće nosivosti za osobe koje su nepokretne ili osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Danas nije problem nabaviti krevete nosivosti do 140 kg pa čak i do 200 kg po krevetu.

Što se tiče materijala kreveta, to uglavnom ovisi o ukusu. Krevet može biti izrađen od metala, punog drva ili laminata. Metalni kreveti su najizdržljiviji i ujedno najskuplji, ali drvo je puno ugodnije na dodir. Krevete od punog drva treba tretirati neškodljivim i vodootpornim lakom kako bi se lakše održavali.

1.2. Kako odabrati odgovarajući madrac za krevet?

Krevet s povišenom površinom za spavanje mora biti dopunjen i odgovarajućim madracem. Madrac također treba birati s obzirom na zdravstvene probleme koje starija osoba ima ili bi ih mogla imati u budućnosti. Općenito, međutim, madrac bi trebao biti što viši. Bočna stranica kreveta trebala bi dosezati najmanje 1/4 njegove visine. Nakon postavljanja u okvir kreveta treba biti ispunjen uvjet da nakon sjedenja na krevetu stopala osobe dodiruju tlo, a koljena su pod pravim kutom.

Bračni krevet Ella 180 cm daće luksuzan i elegantan štih vašoj spavaćoj sobi
Bračni krevet 180 cm Ella B (mat tamnosiva) (s podnicom i madracem Ivana Deluxe)




Madrac mora biti dovoljno prozračan i osigurati odgovarajuću raspodjelu težine kako bi se smanjio pritisak na tijelo. Stoga se na madracu svakako ne isplati štedjeti i dobro je uložiti u stvarno kvalitetan madrac.

Dobar izbor su madraci od lateksa ili hladne pjene. Ako senior leži, isplati se kupiti antidekubitalni madrac kako bi se spriječilo stvaranje dekubitusa. Antidekubitalne madrace ne treba koristiti preventivno, već samo ako su doista neophodni. Istodobno, trebaju imati ojačani obod kako ne bi skliznuli u ležanju.

1.3. Tvrd ili mekan madrac?

Povišeni krevet za starije osobe trebao bi imati madrac koji je dosta tvrđi. Tvrdi madrac ne odolijeva okretanju tijekom spavanja na krevetu i omogućuje starijim osobama da koriste oslonske točke kostura – zglobove ramena, kuka i koljena.

No, čovjekove se potrebe mogu mijenjati ovisno o dobi i zdravstvenom stanju, stoga vrijedi razmisliti o mogućnosti kupnje dvostranog madraca. Jedna strana može biti mekša, a druga srednje tvrda ili tvrda.

Luksuzan ortopedski madrac visok 20 cm. za vaš krevet S 3D profilacijom u 7 zona i pjenom gustoće 50 kg/m3, 28 i 30 kg/m3. Opremljen AIR sustavom.
Pjenasti madrac Emerald 200×90 cm (T3/T4)




Ako korisnik novog madraca boluje od osteoartritisa zglobova i ima krhki venski sustav, madrac je potrebno omekšati na potpornim točkama. Stoga birajte madrac koji je tvrđi, ali ima gornji sloj od tzv lijena pjena, odn elastična pjena. Ova pjena se uglavnom koristi za antidekubitalne madrace i također osigurava toplinsku udobnost.

1.4. Što je s podnicom?

Izbor podnice usko je povezan s izborom madraca. Za podnicu od letvica podlogu prikladan je madrac s oprugama ili tvrdom i višom pjenom, za podnicu od lamela prikladniji su madraci od pjene, a za podesive podnice odaberite madrac od lateksa ili hladne pjene.

Podnica od lamela podesiva koja se preporučuje za madrace od lateksa i hladne pjene
Podnica od lamela 200×100 cm Odin Plus Motor 5V




Ako osoba starije životne dobi nešto zaista cijeni, to je podnica s mogućnočću pozicioniranja koja može pomoći kod bolne kralježnice i smanjiti nastanak proširenih vena. Za lakše rukovanje idealne su električno podesive podnice, koje su posebno pogodne za osobe koje se teže kreću ili leže. Položaji se moraju redovito mijenjati kako bi se izbjeglo stvaranje dekubitusa.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Noćni ormarići. Noćni ormarić s policom ili ladicom pristaje uz svaki krevet ili kauč, pružajući prostor za pohranu vaših omiljenih dodataka.
  • Svjetiljka. Omogućuje stvaranje intimne atmosfere. Ako čitate knjigu prije spavanja ili gledate omiljenu seriju na TV-u, noćna lampa je vrlo korisna.
  • Komoda . Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Deke i prekrivači za vaš krevet.
  • Ormari. Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Madrac. Najvažniji dio kreveta.
  • Podnica. Osim madraca također bitan dio kreveta za ugodan i miran san.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite sa svojim prijateljima 😊

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like