Home Inspiracija za dječju sobu KAKO IZABRATI DJEČJU STOLICU?

KAKO IZABRATI DJEČJU STOLICU?

by blog.zondo.hr

Spremate se kupiti svom mališanu novu dječju stolicu i želite da bude savršena i sigurna? Sve ovisi o djetetu i njegovim zahtjevima. Donosimo vam savjete kako izabrati stolicu za hranjenje za djecu od 6 do 7 mjeseci, ali i kako izabrati stolicu za stariju djecu.

Hranilice za bebe

Najmanja djeca koja tek uče sjediti i počinju jesti različite kašice trebaju visoku stolicu za hranjenje. Na prvom mjestu je naravno sigurnost koja je povezana sa stabilnošću i čvrstoćom stolice. Stolica treba biti stabilna, ne bi se trebala ljuljati, te bi morala biti opremljena sigurnosnim pojasom kako vaše dijete uslijed nepažnje ne bi ispalo iz stolice i ozlijedilo se.

Visoka stolica za bebe ne smije imati dijelove u koje dijete može zaglaviti prste i slično. Ako stolica ima kotačiće, mora imati i sigurnosne kočnice. Naslon za leđa treba biti dovoljno visok kako dijete ne bi palo. Razmišljate je li bolja drvena ili plastična stolica? Plastična se lakše održava, ali morate se uvjeriti da ne sadrži štete tvari. Ako se odlučite za drvo, provjerite da je temeljito obrađeno i da ne postoje dijelovi koji se mogu odlomiti.

Stolica za školarca

Dječje stolice za veću djecu koja već žele crtati u dječjoj sobi ili samostalno jesti su obično niske, tako da ne postoji opasnost od pada. Međutim, dječja mašta nema granica i djeca stalno nešto novo izmišljaju pa stolica mora biti niska i imati oble rubove. Takve stolice mogu služiti djeci do 6 godina, odnosno do polaska u školu. Prilikom biranja, vodite računa o tome da nema oguljenih dijelova, a kod montaže dobro zategnite sve vijke. Povremeno provjerite je li sve u redu, jer se vremenom vijci mogu otpustiti.

Dječje stolice se najčešće proizvode od plastike, medijapan ploče ili drva. Kao što je već spomenuto, drvo je ugodnije, ali namještaj od mekog drva je manje otporan na ogrebotine od onog od tvrđeg drva koje je skuplje. Za lakše održavanje drvene stolice potrebno ju je dobro prelakirati. Plastične stolice ili one od laminata su manje zahtjevne po pitanju čišćenja. Iako se ne mogu popraviti ako dođe do manjih površinskih oštećenja ili ogrebotina. Drvene stolice se mogu izbrusiti i prelakirati.

Stolica za školarca

Kada dijete krene u školu morate računati na to da će više vremena provoditi za pisaćim stolom, rješavajući domaće zadaće i učeći. Za školarca je prikladna okretna dječja stolica ili fotelja podesive visine, eventualno s podesivom dubinom sjedišta i naslonom za leđa. Osim toga, tako nećete morati svake godine kupovati drugu stolicu, već ju možete podesiti po potrebi. Već od malih nogu djecu bi trebalo usmjeravati kako pravilno sjediti, jer ćete tako izbjeći moguće zdravstvene probleme s kralješnicom. Kod izbora stolice trebate uvažiti i dječje mišljenje. Ponuda je zaista široka, a na kraju krajeva dijete je to koje će koristiti stolicu.

Spremate se kupiti prvu stolicu za vaše dijete ili se vreć pripremate za školske obveze? Na temelju čega odlučujete kakvu stolicu kupiti?

Pročitajte i naš članak o tome kako izabrati božićni poklon za Vaše dijete: Ideje za božićne poklone za djecu

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like