Home Ideje za vrt ZNATE LI KAKO TREBA IZGLEDATI SIGURAN PJEŠČANIK ZA DJECU?

ZNATE LI KAKO TREBA IZGLEDATI SIGURAN PJEŠČANIK ZA DJECU?

by blog.zondo.hr

Među omiljenje dječje aktivnosti sigurno se ubraja i igranje u pijesku i gradnja pješčanog dvorca ili “pečenje” kolača od pijeska. U blizini stambenih zgrada mogu se naći igrališta za djecu i s pješčanikom, ali vašeg mališana bi sigurno razveselilo kada bi ga imao nadohvat ruke u vrtu ili na terasi. Na što obratiti pažnju prilikom kupovine pješčanika kako bi bio siguran i funkcionalan?

Siguran, udoban i lijep pješčanik

Kako bi dijete uživalo u igri, pješčanik treba biti udoban i siguran. Vodite računa o tome da pijesak bude čist, a najbolje je ako ga prekrijete preko noći. Životinje se mogu unerediti u pijesku, a prljavi pješčanik nije mjesto za dijete. Za bolju udobnost pješčanik treba imati i ogradnu klupicu na koju će dijete moći sjesti. Trebate razmišljati i o estetskoj strani, jer djeca vole lijepe stvari. Osim toga, sigurno si ne želite pokrvariti vrijeme provedeno u vrtu ili na terasi pogledom na zapušten i loše postavljen pješčanik.

Drveni pješčanik

Možete kupiti drveni ili plastični pješčanik. Drveni pješčanik ljepše izgleda, pogotovo ako ga imate u vrtu. Najčešće je pravokutnog ili kvadratnog oblika, a morate računati i na to da se ne prenosi tako lako. Možete kupiti gotov pješčanik ili drvo bez površinske obrade i izraditi ga prema vlastitoj ideji. U bojanju drva vam mogu pomoći i djeca. Za drvo biste trebali kupiti lazurnu boju, a djeca mogu izabrati nijansu. Ako se ne mogu odlučiti, možete svaku stranu premazati različitim bojama za drvo.

Važno je pobrinuti se da dno pješčanika bude podloženo geotekstilom koji će spriječiti prodiranje korova ili trave, a istovremeno se pijesak neće miješati s glinom. Zatim treba ići sloj šljunka, a tek potom pijesak. Šljunak je tu zbog bržeg otjecanja vode, a pijesak će se brzo osušiti ako nakisne.

Plastični pješčanik

Prednost plastičnog pješčanika je što se može lako prenositi, obično dolazi s poklopcem, a po potrebi može poslužiti i kao bazen. Može se smjestiti na terasu ili balkon, ali i manji vrt. Plastični pješčanici dolaze u različitim oblicima, a mogu poslužiti i kao privremeno rješenje na primjer u vikendici i sl. Tako ćete riješiti dva problema – pri ruci ćete imati i bazen i pješčanik, dakle djeca će imati zajamčenu zabavu. Isto tako, možete ga spremiti u podrum ili na tavan, a neće zauzeti puno mjesta u autu.

Imate li drveni ili plastični pješčanik? Ili se tek spremate iznenaditi svoju djecu savršenim pješčanikom?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like