Home Ideje za vrt KAKO ODABRATI BARSKU STOLICU

KAKO ODABRATI BARSKU STOLICU

by blog.zondo.hr

Barske stolice već odavno nisu rezervirane samo za kafiće i restorane. Svoje mjesto su pronašle i u našim domovima, a pogotovo u kuhinjama. Teško je bez njih zamisliti barski ili blagovaonski pult. Međutim, nije samo izgled ono na što trebate obratiti pažnju prilikom kupovine.

Dimenzije barske stolice

Ako namjeravate svakodnevno koristiti stolicu, mora biti udobna i imati odgovarajuće dimenzije. Važna je i visina stolice koja ovisi o visini blagovaonskog pulta. Visina pulta je obično 100-125 cm. Između ploče pulta i sjedišta stolice treba biti razmak od 20 do 30 cm. To znači da kod pulta visine 120 cm, visina sjedišta stolice treba biti 90-100 cm. Najbolje je odabrati stolicu podesive visine kako biste ju mogli prilagoditi svojim potrebama. Udaljenost između stolica trebala bi biti najmanje 55-60 cm. Koliko ćete stolica smjestiti za pultom ovisi o njegovoj dužini.

Koji materijal je najprikladniji?

Kod izbora materijala važno je misliti na upotrebu barske stolice. Ako ju namjeravate svakodnevno koristiti uz blagovaonski pult prilikom doručka ili ručka, tada svakako kupite udobne tapecirane stolice s naslonom. Mogu biti presvučene tkaninom, eko-kožom ili pravom kožom.

Plastične barske stolice nisu toliko udobne, ali s druge stane se lako održavaju, a ako ih ne koristite za dugotrajno sjedenje mogu se vrlo lijepo uklopiti u moderan interijer. Hoće li stolica imati metalnu ili drvenu konstrukciju ovisi isključivo o vašem ukusu i dizajnu dnevnog boravka ili kuhinje.

Okretna vs. klasična stolica

Okretna barska stolica podesive visine može biti vrlo praktična. Njezina stabilnost ovisi o visini težišta i dimenzijama baze. Veću stabilnost pružaju klasične stolice na četiri noge. Osim toga, čvršće su i imaju veću nosivost. Što se tiče udobnosti i sigurnosti tijekom sjedenja, radije odaberite model s naslonima za leđa i ruke.

Kamo smjestiti barske stolice?

Barske stolice i njihov dizajn idealno se uklapaju u blagovaonicu uz blagovaonski pult. To je i savršeno rješenje za manje stanove u kojima bi blagovaonski stol i stolice zauzimali previše prostora. Osim toga, izvrsno mogu poslužiti kao dodatno mjesto za sjedenje i ispijanje pića s prijateljima. Mogu se lijepo uklopiti i u vanjske prostore, npr. na terase, balkone ili u vrt. Ljetnu atmosferu i uživanje za barskim pultom možete ostvariti i kod kuće.

Sigurnost na prvom mjestu

Za djecu i starije osobe barske stolice mogu biti opasne i to prije svega kada se radi o dizajnerskim komadima namještaja. Naravno da želite da su vaše stolice prekrasne, ali morale bi biti i sigurne. Trebate pripaziti kod okretnih stolica podesive visine. Okretanje bi trebalo ići lako, ali ne prelako kako vam se stolica ne bi “izgubila” pod nogama. Mogućnost podešavanja visine ne smije uzrokovati mijenjanje podešene visine tijekom sjedenja ili ljuljanje stolice.

Imate li kod kuće barske stolice? Krase li vašu blagovaonicu ili terasu?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like