ZNATE LI KOJA PODNICA JE NAJBOLJA ZA MADRAC? MI ĆEMO VAS POSAVJETOVATI

Podnica osigurava kvalitetnu ventilaciju madraca i time sprječava nastanak plijesni i razmnožavanje grinja. Posebno za madrace manje od 7 cm, preuzima opterećenje i ravnomjerno ga raspoređuje. Kod viših madraca njegova uloga nije toliko potrebna, jer oni sami mogu rasporediti većinu težine.

Sadržaj:

1.1. Letvičaste podnice – jeftino, ali učinkovito rješenje

1.2. Podnice od lamela pripomažu madracima s oprugama

1.3. Preklopne podnice – idealno rješenje za krevete s prostorom za odlaganje

Što treba uzeti u obzir pri odabiru podnice:

  • Vaša težina – podnice imaju različitu nosivost
  • Novac koji ste spremni uložiti
  • Vrsta madraca – svaki madrac zahtijeva određenu vrstu letvice
  • Zdravstveno stanje – posebno za starije osobe i osobe nakon operacija, boravak u krevetu olakšat će električna podnica za pozicioniranj

Odabir podnice ovisi prvenstveno o vrsti kupljenog madraca. Letvičaste podnice prikladna je za madrace s oprugama i madrace od tvrđe pjene s višom jezgrom. Podnica od letvica tada se uklapaju ispod madraca od pjene.

1.1. Letvičaste podnice – jeftino, ali učinkovito rješenje

Letvičaste podnice najčešće se izrađuju od drva smreke ili breze. Lamele su najčešće spojene trakom, ali se mogu naći i podnice s čvrstim okvirom. Razmaci između letvica ne smiju biti veći od četiri centimetra, inače bi madrac kroz njih mogao propasti i deformirati se. Letvičaste podnice izrađuju se kao podesive podnice, ručne i električne. Letvičaste podnice za postavljanje prikladne su samo za određene madrace od pjene. Madraci s oprugama se ne preporučuju za ove madrace.

Letvičasta podnica Cordia 200 x 90 cm

1.2. Podnica od lamela pripomaže madracima s oprugama

Podnice mogu biti fiksne, podesive i električne. Kvalitetna podnica treba imati najmanje 28 letvica, jeftinija 14-18 letvica. Izrađuju se od drva smreke ili bukve ili od umjetnih materijala. Pričvršćuju se na fiksne ili pokretne plastične ili gumene kutije, zahvaljujući čemu bolje reagiraju na opterećenje. Uravnotežuju madrac i produžuju mu vijek trajanja. Osim toga, lakše se prilagođavaju obliku tijela. Podnice s okretnim kućištima su skuplje, ali se investicija isplati.

Podnica od lamela 200 x 90 cm

Na najopterećenijim mjestima, primjerice u području lumbalnog dijela kralježnice se preporučuju dvostruke lamele. Opremljeni su kliznim klizačima koji mijenjaju njihovu krutost. Neke podnice od lamela kombiniraju se s plastičnim pločama različitih oblika, zahvaljujući čemu se bolje prilagođavaju obliku tijela. Cijena takvih podnica kreće se od nekoliko stotina eura.

Pozicioniranje podnica od lamela koje se kontroliraju ručno i uz pomoć elektromotora olakšat će ležanje starijim osobama, osobama s problemima s leđima i različitim deformacijama kralježnice te pacijentima koji su dugo vezani za krevet. Ako ste zdravi, vjerojatno nećete koristiti podesivu podnicu a i ne isplati se kupiti.

Podesiva podnica od lamela 200 x 90 cm

Najbolji električne podnice osiguraju slučaju nestanka struje vraćanje podnice u standardni položaj. Na podesivu podnicu stavite madrac od lateksa bez ploče od kokosovih vlakana ili madrac od hladne ili lazy pjene koji je dovoljno fleksibilan i dobro se prilagođava obliku ljudskog tijela.

Električna podnica od lamela 195 x 100 cm

1.3. Preklopna podnica – idealno rješenje za krevete s prostorom za odlaganje

Za krevete s prostorom za odlaganje izrađuju se preklopne podnice. Ako imate pristup krevetu s obje strane, odaberite podnicu s bočnom šarkom. Rasklapanje i spremanje stvari je lakše i praktičnije. Ako nemate bočni pristup, kupite podnicu s prednjom šarkom. Međutim, očekujte lošiji pristup skladišnom prostoru. Neki kreveti imaju ugrađenu preklopnu podnicu, tako da imate jednu brigu manje.

Preklopna podnica od lamela 200 x 160 cm

Ne brinite o dimenzijama, podnica će se uklopi uz svaki krevet.
Podnice se proizvode u standardiziranim dimenzijama kao i madraci. Zato se ne morate brinuti da neće ući u krevet. Osim toga, obično su malo manji od njegovog unutarnjeg prostora, tako da ga možete umetnuti lako i bez upotrebe sile. Neke tvrtke nude izradu podnica u netipičnim dimenzijama pa ih možete nabaviti i za krevet po mjeri.

Koji okvir kreveta koristite? Podijelite svoja iskustva s drugim čitateljima.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Krevet. Najbitniji komad namjšetaja u našem domu
  • Madrac. Najbitniji dio kreveta koji nam osigurava udoban i miran san
  • Noćni stolić. Neizostavni komad namještaja u spavaćoj sobi.
  • Tepih. Daje toplinu i ugodnu atmosferu svakoj prostoriji

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite sa svojim prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

KREVET NA KAT S RADNIM STOLOM

KAKO IZRADITI KLIZNA VRATA ZA ORMAR

MINIMALIZAM I MULTIFUNKCIONALNOST: NAMJEŠTAJ ZA 2024.