ŽELITE RAZVEDRITI BOŽIĆ? OPERITE PROZORE KAO PROFESIONALAC!

Božić koji nam se približava ne znači samo kupovina darova za Vaše najmilije, već i generalno čišćenje kuće. Pranje prozora je također važan dio toga. Pokušajte Vaše prozore oprati što je prije moguće, jer pranje prozora na temperaturama ispod nule je nepotreban posao. Sredstva za čišćenje prozora najučinkovitija su na temperaturama iznad 5 stupnjeva.

Želite li sami brzo i efikasno oprati prozore? Pažljivo se pripremite i slijedite najbolju praksu godinama. Operite prozorske okvire i skinite zavjese i zastore. Idealno bi bilo da ih odmah operete. Zavjese koje su još malo vlažne objesite unatrag, neće im trebati daljnje intervencije i lako ćete na njima stvoriti prave nabore.

Ne zaboravite na vijence, prozorske okvire i eventualno rolete

Provjerite ima li na prozorima paučina ili prašina te ih dobro počistite. Za plijesan koristite kalup s raspršivačem, a najdostupniji su na bazi klora. Očistite vijence i letvice. To je malo teži posao, ali postoje posebne četke u obliku češlja koje će Vam pomoći. Za bolji učinak upotrijebite običan alkohol.

Na redu je prozorska daska za koju će biti dovoljna obična voda sa sapunom. Zatim krpom od mikrovlakna i po mogućnosti kantom čiste vode obratite pozornost na okvir i prozorske ručke. Očistite ih, ali nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili spužve s hrapavom površinom, čak i ako su vrlo prljave. Kod drvenih okvira budite oprezni s količinom potrošene vode.

U starijim kućama još uvijek postoje prozori s dvostrukim navojem. U tom slučaju imat ćete više posla, a također ćete koristiti i više vode i sredstva za čišćenje. Odvijte prozore, operite ih sa svih strana prije ponovnog spajanja. Ovo je jedini način da vidite mrlje na unutarnjoj strani prozora.

Pranje prozorskih stakala značajno će ubrzati čistač i brisač

Oprljano staklo neka se na neko vreme namoči čistom vodom i s malo deterdženta, ali još bolje upotrijebiti posebno sredstvo za čišćenje. Pojednostavljuje Vam rad jer ne stvara pjenu. To možete učiniti pomoću rasipača, rukava s gustom dlakom, na koji nanesite sredstvo za čišćenje i temeljito ga rasporedite kružnim pokretima. Zatim počnite uklanjati višak vode lopaticom od vrha do dna.

Brisač s gumenim rubom nakon svakog povlačenja obrišite s papirnatim ubrusom kako ne biste razmazali prljavštinu po ostalim dijelovima prozora. Iz istog razloga ponovno pripremite krpu ili papirnati ubrus za donji okvir. Imate li visoke prozore? Kupite brisač s podesivom ručkom. Kod jako zaprljanih prozora ponovite cijeli postupak s namakanjem i brisanjem brisačem nekoliko puta.

Posljednja faza prozora je poliranje stakla. Upotrijebite krpu od mikrovlakna i sredstvo za poliranje koje će se pjeniti prilikom prskanja i neće otjecati s okomite površine. Alkohol u laku brzo isparava, nije dovoljno da se osuši i stoga ne stvara mrlje. Također, smanjuje površinsku napetost vode i njezine kapi stoga ne mrlje staklo tijekom čišćenja.

Kao i kod svih domaćinskih poslova, postoje i bakini savjeti za pranje prozora. Među dokazane narodne lijekove spada ocat. Dodajte malu količinu u toplu vodu, pranje će biti lakše, a staklo će dobiti lijepi sjaj. Pomaže i vrećica praška za puding, otopljena u pet litara tople vode s nekoliko kapi deterdženta. Nakon ovog postupka kuća će Vam i lijepo mirisati.

Pranje prozora nije Vaš hobi? Obratite se tvrtki za čišćenje.

Nemate vremena oprati prozore ili to uopće ne želite učiniti? Obratite se profesionalnoj službi za čišćenje koja će sve učiniti profesionalno i na vrijeme. Cijene ovih usluga variraju. Za potpuno pranje trodijelnog prozora veličine 150 x 240 cm platit ćete u prosjeku 9 eura, u slučaju čišćenja od strane majstora 11 eura. Pranje roleta košta 3 eura.

Dio ponude nekih tvrtki za čišćenje je i čišćenje prozorskih zavjesa. Plaćanje ovisi od veličine prozora. S jednostavnim, dimenzijama 150 x 115 cm, pranje roleta koštat će  Vas oko 1 euro, a s trodijelnim prozorom dimenzija 150 x 240 cm koštat će Vas 3 eura.

Hoćete li oprati prozore prije božićnih blagdana? U komentarima ispod članka napišite nam koje trikove koristite, bilo da se služite bakinim savjetima ili savjetima stručnjaka.

Sviđa li Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Komentáre

komentárov

Related posts

KAKO POPRAVITI OŠTEĆENE DRVENE POVRŠINE?

ŠTO RADITI, KADA VAM ŠKRIPI SOFA

PROLJETNO EKO-ČIŠĆENJE