ANTIDEKUBITALNI MADRACI – ŠTO IH ČINI POSEBNIM I KOME SE PREPORUČUJU?

Dekubitis je posebno opasan za dugotrajno ležeće i nepokretne bolesnike. Dekubitus se može razviti u stanje opasno po život, stoga je važno spriječiti njegovu pojavu. Antidekubitalni madraci su u tom smislu velika prednost i praktički potreba za takve pacijente.

Sadržaj:

1.1. Aktivni i pasivni madraci

1.2. Najprikladnije podnice za ove vrste madraca

1.1. Aktivni i pasivni madraci

Madraci protiv dekubitusa dijele se na aktivne i pasivne madrace. Aktivni madraci se sastoje od nekoliko zračnih komora, tako da nisu klasični madraci od pjene. Madrac sa zračnom komorom osigurava da pritisak ne utječe na tijelo na jednom mjestu, čime učinkovito sprječava nastanak dekubitusa i pomaže u njegovom liječenju. Količina zraka u svakoj komori može se mijenjati, pa se tako može mijenjati i tlak. Obično je svaka druga komora pumpana zrakom, a svaka prva je prazna. Izmjenjuju se nakon određenog vremena. Kod nekih vrsta madraca također je moguće mijenjati vrijeme između pune i prazne komore.

Pasivni madraci su madraci od pjene, ali ne u klasičnom smislu koji se uobičajeno koristi. Madrac od pjene protiv dekubitusa ima uzdužne i poprečne ureze na cijeloj površini, čime se sprječava pritisak na jedno mjesto i nastanak dekubitusa na tijelu. Izrađene su od memorijske pjene ili tvrđeg pjenastog materijala. Neki tipovi madraca su dvostrani, svaka strana ima različitu tvrdoću. Madraci obično dolaze s navlakom s patentnim zatvaračem i mogu se prati. Također je antibakterijski, ponekad čak i vodootporan ili paropropustan.

Madrac s džepićastim oprugama Orthopedic S1000 Plus 200×90 cm (T3/T5)




Madraci protiv dekubitusa ne koriste se samo u zdravstvenim ustanovama, već i za kućnu njegu ležećih bolesnika. Ako kod kuće imate roditelje vezane za krevet ili bake i djedove sa zdravstvenim problemima, svakako im osigurajte ovaj poseban madrac. U kombinaciji sa stručnom njegom sprječava nastanak opasnih dekubitusa.

Pjenasti madrac Visco Plus 200×90 cm (T3/T4)

1.2. Najprikladnije podnice za ove vrste madraca

Većina antidekubitalnih madraca prikladna je i za podesive i za klasične okvire kreveta. Ove informacije moraju biti istaknute na svim madracima, ako te informacije nedostaju, pitajte prodavača da provjerite. Budući da je potrebno redovito postavljati pacijente u dugotrajno ležanje, bolji bi izbor bio pomični okvir kreveta. Postoje okviri kreveta na koje se može postaviti samo glava ili noge, a postoje i oni koji se mogu saviti na više mjesta. U svakom slučaju, ova otopina će pomoći npr. kod hranjenja, pranja ili liječenja bolesnika, a ujedno može pozicionirati i smanjiti rizik od dekubitusa.

Podnica od lamela 195×85 cm Odin HN 5V




Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Noćni ormarići. Noćni ormarić s policom ili ladicom pristaje uz svaki krevet ili kauč, pružajući prostor za pohranu vaših omiljenih dodataka.
  • Svjetiljka.Omogućuje stvaranje intimne atmosfere. Ako čitate knjigu prije spavanja ili gledate omiljenu seriju na TV-u, noćna lampa je vrlo korisna.
  • Komoda.Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Deke i prekrivači za krevet.
  • Ormari.Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Tepih. Daje toplinu vašem domu ili stanu
  • Krevet. Najbitniji komad namještaja u našem domu
  • Madrac. Bitan dio kreveta za ugodan san
  • Podnica. Da bi spavanje bilo kao u bajci treba dobro uskladiti podnicu u madrac

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 😊

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

KREVET NA KAT S RADNIM STOLOM

MINIMALIZAM I MULTIFUNKCIONALNOST: NAMJEŠTAJ ZA 2024.

Uredski stol za ured i dječju sobu