Home Inspiracija za dnevni boravak OTKRIJTE SKANDINAVSKI STIL STANOVANJA!

Skandinavski stil potječe iz sjevernih zemalja poput Švedske, Finske, Norveške, Danske i Islanda. Na sjeveru su dani kraći, a vrijeme je hladno, stoga ljudi unose u svoje domove svjetlinu u obliku namještaja i dizajna interijera, svijetlih boja i drva.

Omiljen je norveški stil stanovanja koji proizlazi iz skandinavskog, ali je izvorni norveški stil imao ornamente i niše. Ne smijemo zaboraviti ni na nizozemski namještaj koji je malo opušteniji od skandinavskog.

Sjeverni stil stanovanja nije samo odraz klime, ali i društvenih vrijednosti, poput humanizma, obitelji i obiteljskog života, dobrih međuljudskih odnosa. Sve to odražava skandinavski namještaj koji je popularan po cijelom svijetu.

Pojam “skandinavski dizajn” prvi put se pojavio 1951. godine na izložbi u Londonu, a organizirali su ju sjeverne zemlje.

Set za dnevni boravak – BRW – Dinaro

Zašto je poseban?

Skandinavski namještaj odlikuje se jednostavnošću, čistim i elegantnim linijama, a nekima zbog toga može djelovati strogo. Radi se o minimalističkom namještaju koji je dizajnerski i funkcionalno vrlo dobro osmišljen.

Osnovna misao je da namještaj treba biti funkcionalan i koristan. Nezahtjevni oblici su dopunjeni grafikom koja može biti izražajnija, a vrlo često je inspirirana sjevernim folklorom. Ako volite jednostavan, praktičan i moderan interijer, tada je svježi sjeverni vjetar pravi izbor za vas.

Moderan dnevni boravak

Ako maštate o dnevnom boravku u skandinavskom stilu, mislite na jednostavnost i umjerenost. Namještaj trebate razumno birati kako se ne bi dogodilo da imate prepunjenu sobu.

Kad je namještaj dizajnerski jednostavan dovoljan je par ispravno odabranih komada namještaja. Prikladne su police, vitrine i stolići od drva svijetle boje, kombinirani sa staklom, eventualno drugim materijalom svijetlih boja. Prilikom uređivanja izaberite 2-3 boje uz koje će se uklopiti namještaj i dodatci.

Udoban kauč

Uz skandinavski dnevni boravak ide i udoban kauč. Ali ni ovdje nemojte očekivati šarenilo boja i dekoracija. Kauč bi trebao biti u nijansama sve, plave, bijele ili kem boje.

Udobna kutna garnitura uvijek podigne prostoriju, ali ako imate manji dnevni boravak, radije odaberite trosjed kako bi soba bila prozračna i kako ne bi djelovala pretrpano. Ako ipak želite dodati malo boje, kauč možete ukrasiti dekorativnim jastucima ili dekom sa skandinavskim motivom.

Dnevni boravak u skandinavskom stilu

U skandinavskoj spavaćoj sobi nećete naći ornamente, dekorativne ručke i druge “nepotrebne” detalje. Krevet ima jednostavan drveni ili metalni okvir, idealno svijetle boje. Jednakog dizajna će biti i noćni stolići, komode i ormari.

Odličan izbor je i ormar s ogledalom koji će povećati i osvijetliti prostor. Prikladno je imati krevet i ostatak namještaja u istom stilu, a ne treba niti pretjerivati s kombinacijama boja. Boja namještaja i dodataka bi trebala biti usklađena s bojom zidova, kako ne bi nastao izražajan kontrast.

Sviđa vam se skandinavski stil? Je li i vaš interijer uređen u tom stilu? Podijelite svoje mišljenje i iskustva.

Pročitajte još: Kako izraditi stolicu ili fotelju od kovčega

Sviđa vam se ovaj člabak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like