Home Praktične radne sobe KAKO UČINKOVITI OPREMITI URED?

KAKO UČINKOVITI OPREMITI URED?

by blog.zondo.hr

U današnje vrijeme, značajan dio profesija zahtijeva rad s računalom, a mnogima ono postaje i jedini “radni alat”. Zahvaljujući jednostavnoj elektroničkoj komunikaciji, posao možemo obavljati iz udobnosti našeg doma. I zato nije neobično da u mnogim obiteljskim kućama ili stanovima imamo ured – radnu sobu.

Sadržaj:

1.1. Prostorni raspored ureda

1.2. PC stol, uredska stolica

1.3. Regali s policama

1.4. Boje i materijali

1.1. Prostorni raspored ureda

Prije nego što kupite namještaj za svoj ured ili radni prostor, dobro razmislite kakav ćete posao ovdje obavljati i koliko vremena ćete ovdje provoditi. Potpuno drugačiji zahtjevi trebali bi se postaviti pred obiteljski PC stol, a drugačiji pred punopravno radno mjesto. Budući da smo uredili svoj ured u svom domu, ne postoje zahtjevi u pogledu njegovih higijenskih parametara kao u prostorijama koje Vam poslodavac daje za rad. Međutim, ti su zahtjevi proizašli iz iskustva i uvijek ih je dobro uzeti u obzir. Najčešći oblik kućnog ureda obično je standardni uredski prostor s radnim stolom, stolicom i prostorom za pohranu.

Praktičan PC stolić za vaš ured je univerzalan, dakle možete izabrati stranu montaže.
PC stolić Norrix

Sa stanovišta podjele prostora u stanu radna soba spada u društveni dio. Iz tog razloga treba biti što bliže ulazu u stan ili idealno imati vlastiti ulaz. Rješenje koje ne zahtijeva prolazak kroz drugu sobu trebalo bi biti samo po sebi razumljivo. Ako imate priliku, izgradite WC u blizini. Propisi koji reguliraju uvjete za stalno radno mjesto (Zakon o radu i dr.) propisuju svijetlu visinu prostora do 20 m2 min. 2,5 metara, 21-50 m2 pa 2,6 metara. Uredsko radno mjesto treba biti prirodno osvijetljeno (tj. prozorom) i prirodno prozračeno. Količina zraka po radniku pri radu sjedeći mora biti min. 20 m3. Iz prethodnih uvjeta možete stvoriti ideju kako bi Vaše radno mjesto trebalo izgledati. U slučaju da je radni kutak unutar druge prostorije, morate napraviti kompromise.

Radna soba Roverdon 1 za vaš ured se sastoji od 2x ormara s policama, regala, TV stolića, PC stolića i 2x komoda.
Radna soba Roverdon 1

1.2. PC stol, uredska stolica za vaš ured

Osnovni komad namještaja u uredu nedvojbeno je radni stol. Idealan je onaj koji ste dali izraditi prema vašim potrebama. Njegova visina proizlazi iz parametara vaše figure u sjedećem položaju. Podesiva uredska stolica trebala bi biti nešto što se podrazumijeva. Što se tiče mogućnosti postavljanja, proizvodi se u više varijanti – gotovo uvijek sa podesivim sjedištem po visini, kod boljih stolica možete optimalno podesiti i nagib naslona, ​​tvrdoću rukonaslona ili čak naslona za glavu. Ergonomski, idealno držanje je kada su vaša bedra potpuno oslonjena, a potkoljenica s njima čini pravi ili malo veći kut. Stopala su potpuno na tlu. Leđa su potpuno oslonjena na naslon, po mogućnosti s oblikovanim lumbalnim dijelom. Za tipkanje na tipkovnici računala, nadlaktica i podlaktica također čine pravi kut – zbog toga se stolovi često izrađuju s policom za tipkovnicu koja se može uvući ili ravno spuštati. U monitor računala trebate gledati pod nultim kutom. Iz gornjeg teksta možete izračunati visinu stola, koja je oko 75 cm za tipičan namještaj. Najmanja visina prostora za noge ne smije biti ispod 60 cm, a jednaka širina (između nogu stola i kutije s ladicama i sl.).

Veličina osnovnog dijela stola, u koji udobno stanu ravni monitor, tipkovnica i miš, kao i npr. papirnati dokumenti, trebala bi biti najmanje 140 x 70 cm. Ako radite ne samo s računalom, već i rukom, postavite stol okrenut prema prozoru ili izvorima svjetla, po mogućnosti na stranu suprotnu od ruke kojom pišete. Dodatne površine upotpuniti prema prostornim mogućnostima. Ako očekujete klijente, nabavite jedan dio stola za kojim će moći sjediti više ljudi.

Instalaciju i rukovanje stolnim računalom olakšat će nekoliko izuma. Osim dobro poznatog rješenja korištenja rupe u ploči stola za kabliranje, postoje i sustavi ovjesa ili tračnica za kablove koji se provlače ispod ploče stola. Računalnom jedinicom bit će lakše rukovati pomoću kolica na kotačima nego na fiksnoj polici. Na tipkovnici su izrađeni niže postavljeni izvlačni dijelovi. Provjerite imate li ispod njih dovoljno prostora za noge.

1.3. Regali s policama za vaš ured

Prilikom odabira skladišnog uredskog namještaja (regali s policama) za prostorno ograničen ured vodite računa o njegovoj dubini – često se proizvodi u dubini od 40 cm, dok je kraća stranica najveće prstenaste datoteke za arhiviranje A4 formata samo 28 cm.

Jednostavan višenamjenski regal s policama za vaš ured, koji će poslužiti za odlaganje knjiga i ostalih stvari
Regal Peona 80

Za rad s papirnatim materijalom cijenit ćete ne samo stolove, već i oglasne ploče. Osim obaveznih površina od pluta ili polistirena, postoji niz površina elegantnijeg izgleda – npr. kruta pjena na bazi linoleuma ili tekstila.

1.4. Boje i materijali

Većina ljudi bi se sigurno složila da radno okruženje treba biti što mirnije i neometano. U tom duhu treba razmišljati i pri odabiru boja i materijala – preoštre, zasićene boje ili uzorci odvlače pažnju. Prigušene nijanse s nekoliko akcenta u boji u kombinaciji s drvenim površinama idealno su rješenje.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • PC stolić. Komad namještaja bez kojeg se ne može zamisliti ured.
  • Uredski setovi . Ukoliko imate prostor opremite cijeli svoj ured komadima namještaja iz iste serije.
  • Uredske fotelje. Uredske stolice. Konferencijske stolice. Podesiva uredska stolica ili fotelja trebala bi biti nešto što se podrazumijeva u Vašoj radnoj sobi.
  • Komoda.Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Ormari.Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Tepih. Daje toplinu vašem domu ili stanu
  • Police. Praktičan pomoćnik za odlaganje stvari.
  • Regali. Regali prije svega s policama su najbolje riješenje za ured za odlaganje stvari i knjiga.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite sa svojim prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like