Home Savjeti za izbor namještaja DA LI JE TV STOLIĆ NAJBOLJI IZBOR?

DA LI JE TV STOLIĆ NAJBOLJI IZBOR?

by blog.zondo.hr

Imate TV samo kao dodatak pogledu s prozora ili plamenu vatre u kaminu? Tada se ne morate toliko baviti njegovom lokacijom. No, ako ste redoviti gledatelj televizijskih emisija ili filmskih vijesti, pripazite na odabir mjesta kako vas ubrzo ne bi boljeo vrat od gledanja. Najbolje riješenje je TV stolić.

Sadržaj:

1.1. Gdje staviti televizor?

1.2. TV ormarići, setovi i stalci

1.3. Pričvrstite televizor na zid

1.1. Gdje staviti televizor?

Televizor ne bi smio zaklanjati prostor, ali bi u isto vrijeme trebo biti vidljiv sa svih mjesta. LCD postavite tako da udaljenost između njega i sofe bude otprilike tri puta veća od dijagonale ekrana, kod klasičnog televizora pet do sedam puta. Zaslon bi trebao biti u visini očiju osobe koja sjedi, tj. otprilike 50-53 cm.

Televizor nemojte postavljati ispred prozora ili uz njega, jer bi se tijekom dana na ekranu pojavile refleksije i ne biste mogli ništa vidjeti. Ne bi trebao biti veliki kontrast između ekrana i pozadine, pa set za dnevni boravak navečer osvijetlite LED trakama ili lampom.

Elegantan TV stolić se sastoji od dva ormarića s vratima. Fronte su u visokom sjaju, a korpus je matne boje.
TV stolić/ormarić Deon 23 WW DU

1.2. TV ormarići, setovi i stalci

Setovi za dnevni boravak obično se sastoje od donjeg ormarića i nekoliko polica ili zidnih ormarića. Donji ormarić često je prenizak pa TV gledate iz neprikladnog kuta. To možete riješiti ili stalkom ispod TV-a ili kupnjom seta sa stražnjom pločom na koju ćete objesiti TV. TV će biti na pravoj visini, a kabele ćete sakriti iza ploče.

Prednost TV seta su police, ladice i drugi prostori za odlaganje ostale elektronike. U povijesno uređenim interijerima, gdje bi televizor remetio konačni dojam, možete upotrijebiti električni upravljački ormarić u koji možete sakriti uređaj. Televizor možete sakriti i iza klizne ploče ili zavjese.

Ormarići ispod televizora imaju letvice u koje možete sakriti kablove. Većina njih također ima podesivu visinu daske i kotačiće za jednostavno kretanje po prostoriji. Neke ormarići dizajnirali su dizajneri za određeni model televizora. Prilikom kupnje tada morate razmisliti uklapaju li se svojim oblikom i dizajnom u vaš interijer.

Set za dnevni boravak Balder sa PUSH TO OPEN sustavom otvaranja. Moguće je dokupiti LED rasvjetu. Set možete postaviti na zid ili na pod i praktično na njega postaviti TV stolić.
Set za dnevni boravak Balldy (bijela + bijeli sjaj)

TV ormarići i setovi izrađeni su od punog drva, kaljenog stakla i metala. Razlikuju se po broju polica, ladica i ostalih skladišnih prostora. Na poleđini bi trebali imati rupe za kablove. Odaberite prema dizajnu, količini skladišnog prostora i zahtjevima održavanja. Mat površine se lakše čiste nego površine visokog sjaja.

Bolje ćete čistiti ispod ormarića ili stola s kotačićima. Prije kupnje provjerite njihovu kvalitetu, nosivost i stabilnost. Možete jednostavno čistiti čak i ispod visećeg ormarića. Pogodan je za male prostore.

Kad su u pitanju stalci dobro razmislite gdje će TV stajati i pripremite kablove. Kablovi ne bi trebali biti vidiljivi. Idealno je provući kabele kroz pod do mjesta na kojima planirate postaviti televizor. Ako ne postoji drugi način, upotrijebite pokrovne trake. Odaberite stalak prema Hi-fi setu i količini elektronike.

Praktičan TV stolić/ormarić s ladicom i prostorom za audio/video uređaj.
TV stolić/ormarić Philto PRTV160

1.3. Pričvrstite televizor na zid

Televizor pričvrstite na zid pomoću zidnog nosača ili konzole. Izrađuju se fiksni, mobilni i rotirajući modeli. Također možete pronaći dizajnerske nosače s ukrasnim poklopcima za pričvrsne vijke i ožičenje. U slučaju da uređaj ne možete objesiti na zid, tu su i stropni nosači. Tijelo držača ne smije biti nepotrebno veliko kako ne bi virilo iza televizora.

Prije kupnje razmislite treba li vam fiksni ili pozicioni držač. Njime možete slobodno okretati TV lijevo i desno, odmicati ga i privlačiti zidu, mijenjati kut zaslona i visinu položaja. Sakrijte kabele u letvu ili ih zaglavite u zid. Kabeli skriveni u zidu su ljepši, ali TV je teško premjestiti negdje drugdje.

Neki nosači imaju vrlo tanak profil, tako da TV prijanja uz zid. No, na njih nećete objesiti sve modele. Uglavnom provjerite debljinu i profil TV-a. Izrezi na stražnjoj strani i drugi dodaci, poput Wi-Fi prijemnika, ometat će vješanje. Također su važni VESA montažni razmaci za televizor i nosivost držača. Ako koristite tanki nosač, sakrijte kabele u zid ili iza ploče.

Prilikom kupnje obratite pozornost na priključke na televizoru. Treba ih odvesti na stranu. Zahvaljujući tome, televizor možete pričvrstiti blizu zida. Ako su postavljeni prema stražnjoj strani, potreban Vam je prostor između zida i TV-a. Neki modeli imaju tzv One Connect Box, kada su izlazi svih konektora u kutiji izvan uređaja. Zahvaljujući tome, trebate pokriti samo jedan kabel koji vodi od TV-a.

Ormarić, set, stalak ili pričvršćivanje za zid? Koja opcija je po Vama najbolja? Podijelite svoje mišljenje s ostalim čitateljima u komentarima ispod članka.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite sa svojim prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like