Home Inspiracije za spavaću sobu 6 SAVJETA ZA SAVRŠEN SAN

6 SAVJETA ZA SAVRŠEN SAN

by blog.zondo.hr

Ako ne možete zaspati ili se budite umorni, jasno je da imate problem. Uzrok može biti stres, ali i neprikladan madrac kao i različite loše navike. U ovom članku vam donosimo savjete kako imati kvalitetan i miran san.

Sadržaj:

1.1. Prikladan madrac za kvalitetan san

1.2. Za kvalitetan san bitna je i veličina kreveta

1.3. Riješite se loših navika

1.4. Večernja rutina

1.5. Bavite se sportom

1.6. Ugodna okolina

1.1. Prikladan madrac za kvalitetan san

Udoban krevet i prije svega kvalitetan madrac imaju vrlo velik utjecaj na kvalitetu sna. Osim toga što razlikujemo opružne i pjenaste madrace, bitna je i njihova tvrdoća. Tijekom spavanja kralješnica bi trebala biti u prirodnom položaju i imati optimalnu potporu. Kod vrlo mekog madraca tijelo uroni u neprirodan položaj, a rezultat mogu biti bolovi u području bedara i lopaticama leđa. Slične probleme može prouzročiti i vrlo tvrd madrac. Najbolje je isprobati madrace različite tvrdoće u prodajnom prostoru. Kod izbora tvrdoće madraca trebali biste uzeti u obzir i svoju tjelesnu masu. Kako bi kralješnica imala optimalnu potporu, osobe prosječne tjelesne težine mogu izabrati mekše madrace, dok bi osobe prekomjerne tjelesne težine trebale odabrati tvrđe madrace. Važna je i kvalitetna i neoštećena podnica.

Madrac Dream Lux je izrađen od 3 sloja pjene gustoće 28, 30 i 50 kg/m3. Gornja površina za spavanje je izrađena od memorijske pjene VISCO gustoće 50 kg/m3.

Nosivi srednji dio madraca čini PUR pjena povećane gustoće 30 kg/m3 zahvaljujući kojoj je ovaj madrac prikladan i za osobe povećane tjelesne mase. Posebna profilacija sa 7 zona - tzv. fiziosistem osigurava strujanje zraka i odvlaživanje. U kombinaciji s navlakom je ovaj madrac ne sam udoban, ali čini dobro i za vaše zdravlje i kvalitetan san
Pjenasti madrac Diamant Lux 200 x 90 cm

1.2. Za kvalitetan san bitna je i veličina kreveta

Tijekom sna čovjek mijenja položaj tijela i stoga je logično da treba dosta prostora. Krevet treba imati odgovarajuće dimenzije, a pod time mislimo na dužinu i širinu. Kod jednostrukih kreveta za odrasle osobe minimalna širina bi trebala biti 80 cm, ali i ako se odlučite za veću širinu, nećete pogriješiti. Kod bračnih kreveta preporučuje se minimalna širina od 180 cm, jer treba pružiti dovoljno prostora za dvije osobe. Mogu se kupiti i kreveti širine 200 cm koji su puno udobniji. Dužina kreveta ovisi i od visine osobe koja će na njemu spavati. Na svoju visinu biste trebali dodati još minimalno 20 cm i dobit ćete prikladnu dužinu kreveta. Naravno, danas nije problem dati izraditi krevet po mjeri.

Luksuzan i elegantan bračni krevet za kvalitetan san ima 4 ladice za odlaganje stvari. Krevet je presvučen u sivo smeđu tkaninu, a dominantan element je prošiveno uzglavlje. Isporučuje se s podnicom, ali bez madraca. Madrac možete naručiti iz našeg web shopa.
Bračni krevet Orford 200 x 180 cm

1.3. Riješite se loših navika

Ako ne možete zaspati ili se često budite tijekom noći, uzrok može biti alkohol, kofein ili nikotin. To da nas kofein razbuđuje je odavno poznato i rijetko tko će popiti kavu prije spavanja. Međutim neke osobe mogu imati problem sa spavanjem čak i zbog ispijanja popodnevne kave. Osim toga, treba uzeti u obzir da se kofein nalazi i u npr. crnom čaju i pojedinim mješavinama čajeva, čokoladi ili lijekovima protiv bolova. Čak iako alkohol obično uzrokuje tvrd san, ne dajte se prevariti. Ispijanje alkoholnih pića prije spavanja često uzrokuje isprekidan san tijekom noći. Prvo utonete u san, ali tijekom noći se budite i kao rezultat se budite umorni. Barem 1-2 sata prije spavanja trebali biste zaboraviti na cigarete. Cigareta će vas dodatno razbuditi i nećete moći zaspati. Isto tako, mogli biste imati loše snove i teško bi vam se ustajalo iz kreveta.

1.4. Večernja rutina

Čak i kada se jako trudimo izbjegavati stereotipove, moramo priznati da je ovaj istinit. Tijelo se treba pripremiti za odmor. Trebali biste izbjegavati stresne aktivnosti i isto tako prije spavanja ne biste trebali raditi. Barem 2 sata prije spavanja ne biste trebali jesti, a vaša večera bi trebala biti lako probavljiva. Umjesto televizora ili računala čitajte knjigu ili odmarajte. Isto tako, trebali biste ići u krevet i ustajati u isto vrijeme.

1.5. Bavite se sportom

Sport i fizička aktivnost doprinose boljem snu. Kod takvih aktivnosti se tijelo umori i um se obično smiri, a teške misli nestanu. Trening biste trebali dobro isplanirati, jer 2 sata prije spavanja nije preporučljivo baviti se sportom. Kod vježbanja tijelo otpušta hormon kortizol koji razbuđuje tijelo i stoga biste nakon vježbanja vrlo teško zaspali. Ako imate problema sa spavanjem, mogla bi vam pomoći večernja šetnja ili joga.

1.6. Ugodna okolina

U spavaćoj sobi, odnosno u prostoriji u kojoj spavate ne biste trebali biti izloženi stresu. U spavaćoj sobi nemaju što raditi televizor, računalo ili bilo što vezano uz posao. Isto tako, trebali biste izbjegavati agresivne boje poput crvene, narančaste ili žute, te umjesto njih izabrati plavu i zelenu ili nježne pastelne tonove. Tijekom spavanja prostorija bi trebala biti potpuno mračna kako vam ništa ne bi ometalo san.

Boxspring najmoderniji krevet današnjice za kvalitetan san. Savršeno će se uklopiti u interijer svake spavaće sobe a svojom konstrukcijom garantira ugodan i miran san.
Bračni krevet Boxspring 200 x 160 cm

Zaspite odmah nakon što legnete u krevet ili imate problema sa spavanjem i budite se tijekom noći? Napišite nam u komentar.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Noćni ormarići. Noćni ormarić s policom ili ladicom pristaje uz svaki krevet ili kauč, pružajući prostor za pohranu vaših omiljenih dodataka.
  • Svjetiljka .Omogućuje stvaranje intimne atmosfere. Ako čitate knjigu prije spavanja ili gledate omiljenu seriju na TV-u, noćna lampa je vrlo korisna.
  • Komoda.Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Deke i prekrivači za krevet.
  • Ormari.Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Tepih. Daje toplinu vašem domu ili stanu lepim i kvalitetnim tepihom

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

You may also like